Zdrowie

Jak odróżnić figi i niełupki od innych rodzajów owoców?

W botanice drzewo owocowe to podziemna struktura przypominająca łodygę w kwitnących drzewach, która zwykle tworzy się wczesną wiosną po deszczu. Owoc na powierzchni ziemi to jagoda, a wnętrze owocu to miąższ. Termin „owoc” jest używany w botanicznym opisie drzewa owocowego, ponieważ nie jest ono prawdziwym owocem, dopóki wnętrze owocu nie jest gotowe do spożycia. To jadalna część owocu, który jemy.

Różne części jagody lub owocu znajdują się na zewnątrz owocu. Jest mięso, które jemy; nasiona, które zastępują nektar gromadzący się w miąższu, oraz sok, który jest związkiem zawierającym cukry. Kiedy owoc zaczyna się rozwijać, te elementy zaczynają się łączyć i ostatecznie tworzą gotowy produkt. Proces formowania można zaobserwować na kawałku owocu, zwanym łodyżką owocu, który jest cienkim plasterkiem skórki owocu przymocowanym do szypułki mocną szypułką.

Podstawowymi narządami zmysłów jagód lub owoców są smak i zapach. Te dwa zmysły pochodzą z wyspecjalizowanych komórek receptorowych w miąższu owocu. Kiedy substancja chemiczna w miazdze wchodzi w interakcję z tymi komórkami receptorowymi, powstaje nieprzyjemny smak lub zapach.

Owoce są klasyfikowane jako mokre lub suche. Gdy owoc dojrzewa, powstają mokre owoce, takie jak banany i winogrona. Gdy owoc dojrzewa, wnętrze owocu zaczyna pęcznieć. Zewnętrzna część owocu zaczyna twardnieć, gdy zaczyna wysychać. Figa, melon, winogrono, kiwi, ananas i awokado to przykłady mokrych owoców.

Prawdziwe owoce, w tym mango, kiwi, pomarańcze i winogrona, są znane jako prawdziwe owoce. Fałszywe owoce to owoce sztucznie dojrzewające w procesie zwanym dehiscentyfikacją. Dehiscentyfikacja odbywa się poprzez wystawienie owoców na działanie powietrza, a tym samym wysuszenie wewnętrznej powierzchni owocu. Pośrodku dojrzałej figi umieszcza się kawałek owocu, zwany fałszywym owocem. Figę gotuje się, a następnie rozcina, aby odsłonić suszone i słodkie owoce w środku.

Owonia to niewielka kość w owocu lub paznokiecie, która rozwija się w torebkę, gdy jest dojrzała lub po wielu latach gnicia. Gdy owocnia twardnieje, tworzy wewnętrzną wyściółkę owocu. Czasami rozwija się zapach. Testa to sztywna twarda opaska u podstawy owocni. Nasieniem jest zarodek. Czasami określa się go mianem nasion kaktusa, ponieważ wygląda podobnie do kształtu kaktusa.

W rolnictwie jagoda lub figa owocująca jest znana jako morwa. Figi morwy są używane w kuchni chińskiej i japońskiej; chociaż są najczęściej spożywane w Stanach Zjednoczonych i Europie. Rozmiar dzisiejszej morwy waha się od około trzech do około dziesięciu cali. Niewielki rozmiar współczesnej jagody, takiej jak morwowa figa, jest często porównywany do dużej truskawki lub poranionego owocu, takiego jak truskawka.

Podczas gdy pojedynczy owoc rozwija się wewnątrz figi, mówi się, że figi są rodzajem tykwy. Inne produkowane figi nazywane są smakoszami. Dynie są klasyfikowane jako proste owoce lub agregaty. Proste owoce to te, które mają pojedyncze nasiona, podczas gdy agregaty to te, które mają wiele nasion. Klasyfikacja owoców nie jest ustalona i istnieje wiele przykładów owoców, które są klasyfikowane zarówno jako proste, jak i kruszywa.